حوله بافی
کشور ما ایران در دوره های مهم تاریخی سهم عمده ای در پیشرفت و تکامل صنعت نساجی در دنیا داشته و از مناطق پیدایش و تکامل این صنعت به شمار میرود.متاسفانه امروزه پیشرفت علم و تکنولوژی صدمات زیادی به نساجی سنتی این سرزمین کهن وارد نموده است.
قدیمى ترین سندى که از صنایع قهستان حکایت میکند، تاریخ طبرى است. طبرى ضمن بازگویى وقایع سال ۶۹ هجرى مىنویسد : عمروبن سعیدبن عاص، رقیب عبدالملک ابن مروان الحکم الاموى قباى قهستانى و پیراهن قهستانى در برداشت.
طبرى در جاى دیگر از خالدبن عبدالله نام میبرد که از لباس هاى بافت قهستان مىپوشید. این مطلب دلالت بر کیفیت بافته هاى قهستانى دارد که با پارچه هاى مصرى رقابت میکرده است.
حوله بافی یا توبافی هنری است با قدمت چند صد ساله که توسط زنان هنرمند خراشاد احیا شده است. حوله بافی تنها به حوله دست و صورت محدود نمیشود و این دست بافته ارزشمند زنان روستا به عنوان دستمال، رومیزی، سفره نان و هرآنچه با خلاقیت شما امکان داشته باشد، کاربرد دارد. این پارچه دستباف با دستگاه دو وردی و چهار وردی بافته میشود. همین چند سال پیش بود که دست بافتههای زنان روستای خراشاد در خراسان جنوبی مسیر خود را به سوی یونسکو طی کردند و حوله بافی از اینکه تنها جهیزیه دختران روستا باشد تغییر مسیر داد و ثبت جهانی شد. این پارچه دستباف در شهرهای دیگر از جمله یزد و تربت جام نیز بافته میشود. متریال حوله بافی پنبه است. از طرحهای حوله بافی میتوان به کُلو ، گِنتی ، چَپر بافت ، جناغی و ساده اشاره کرد.
استان: خراسان جنوبی
شهر: بیرجند