روستای ورکانه
در گویش کردی «ور» به معنی کنار و «کانه» به معنی چشمه است. ورکانه نیز به معنی قرار گرفتن در کنار آب و چشمه است.
از نقطه نظری دیگر، روستای ورکانه به دلیل اینکه در پیرامون آن معادن سنگ به فراوانی مشاهده میشود، نام ورکانه را به خود گرفته و وجه تسمیه روستای ورکانه را معادل محلی که در نزدیکی معدن یا ورکان است، آوردهاند.
پیشینه روستای ورکانه به بیش از ۴۰۰ سال میرسد. روستای ورکانه در دامنه جنوبی زاگرس مرکزی قرار گرفته و عموما به دلیل کوهستانی بودن و برخورداری از طبیعت زیبا از مناطق بسیار بکر به شمار میرود.
سنگ، سنگ لاشه، سنگ مالون، خشت و آجر انواع مصالح متعارف ساختمانی در ابنیه روستای ورکانه است و عنصر سنگ به عنوان اصلیترین مصالح در ابنیه روستای ورکانه بیش از هر چیز به چشم میخورد و به نظر میرسد کاربرد سنگ در روستا به علت فراوانی این عنصر در روستا و سختی و مقاومت آن در برابر تغییرات جوی و همچنین کمبود آجر و خشت در منطقه بوده است. که البته این موضوع در معماری ایران در بسیاری از مکانها وجود دارد یعنی از مصالح بوم آورد در ساخت بناها استفاده میشود.
در روستای ورکانه همدان که به عنوان نگین گردشگری روستایی این استان شهرت یافته است، سنگهای لاشه که تمام کوچههای آن را احاطه کردهاند، زیر نورهای موضعی به رنگ قهوهای سوخته در میآیند.
تابش نور خورشید به سنگها و بازتاب نور خورشید از روی سطح سنگها و مواد و مصالح ساخته شدهاش باعث درخشندگی زیبایی در سطح کلی روستا میشود و در کوچه پس کوچههای روستا زیبایی خاصی را ایجاد کرده است.
فاصله جهانگردی علیصدر تا روستای ورکانه 96/9 کیلومتر - 1:35 دقیقه
استان: همدان
شهر: همدان
آدرس: استان همدان، ۲۰ کیلومتری جنوب شرقی همدان، بعد از سد اکباتان